Węglowodany – zastosowanie u sportowców

Węglowodany to bardzo istotne elementy w ludzkim organizmie, które są wyjątkowo ważnym składnikiem zwłaszcza dlahttp://danel-hurt.pl/odziez-meska,data,228,0.html osób intensywnie trenujących sport. Skąd je czerpać i na co zwrócić uwagę, kiedy wybieramy źródła węglowodanów?

pieczywo oraz warzywa na talerzu
Zacznijmy może od tego, że sportowiec czy nawet amator, który nagle postanowił intensywnie ćwiczyć, powinien odróżniać źródła węglowodanów, jakie są w jego przypadku zdecydowanie najważniejszymi składnikami, których musi dostarczać organizmowi. Otóż swobodnie można pokusić się o podział węglowodanów na te, pochodzące z dobrych źródeł bądź te, które czerpane są z negatywnych źródeł. Jest to podstawowe źródło energii dla osób intensywnie trenujących, ale oczywiście o ile mówimy o pozytywnych aminokwasów. Dzięki nim możliwe jest bowiem regenerowanie mięśni oraz tworzenie błon komórkowych. W związku z tym węglowodany to budulec do powstawania komórek. Co więcej, są one także nie bez znaczenia dla perystaltyki jelit. To, jak dużo węglowodanów zaleca się dostarczać organizmowi powinno być natomiast w głównej mierze uzależnione od kilku ważnych parametrów, takich jak przykładowo masa ciała, stopień wytrenowania, ilość treningów, to czy ćwiczymy aerobowo, czy siłowo, a nawet wiek. Warto więc trzymać się przedziału dziennego zapotrzebowania wskazywanego przez trenerów personalnych i specjalistów, wahającego się między czterdzieści pięć a sześćdziesiąt pięć procent wszystkiego, co przyswajamy w ciągu doby. U osób ciągle ćwiczących, istotne jest zwiększenie tej dawki węglowodanów nawet o kilkanaście procent.
Autor: