Źródła węglowodanów w diecie sportowca

Węglowodany stanowią składniki, które są niesamowicie istotne zwłaszcza dla ludzi intensywnie ćwiczących. Niemniej jednak to, ile ich dziennie musimy dostarczać musi być związane zwłaszcza z takimi czynnikami jak długotrwałość i rodzaj odbywanego treningu, ale też nasz wiek. Poniżej przedstawiamy z kolei kilka najpowszechniejszych źródeł węglowodanów w diecie, która zalecana jest przede wszystkim sportowcom.

deska z warzywami i jajkami
Po pierwsze, wspomnijmy o tym, że węglowodany generalnie dzieli się na dwie najważniejsze kategorie a mianowicie proste węglowodany oraz złożone. Te wcześniej wspomniane nazywa się inaczej monosacharydami oraz cukrami prostymi, z kolei te drugie to polisacharydy. W skład cukrów prostych wchodzi ryboza, fruktoza, glukoza oraz galaktoza. Jako węglowodany złożone natomiast rozumie się laktozę, sacharozę, czyli tak zwane disacharydy, ale także polisacacharydy do jakich kwalifikują się skrobia, celuloza czy glikogen. Nie zapominajmy również o oligosacharydach, w tym na przykład maltodekstrynie. Generalnie tak prezentuje się selekcja węglowodanów od strony biologicznej i pewnie statystycznemu Kowalskiemu niewiele ona mówi odnośnie tego, co trenując intensywnie powinien jeść, a czego nie. Warto dlatego zwrócić uwagę na bardziej przystępny podział na dobre i złe węglowodany. W tym celu, aby wiedzieć, które są jakie, dobrze jest popatrzeć na ich indeks glikemiczny, czyli konkretny wskaźnik odnoszący się do tempa wzrostu stężenia glukozy we krwi od momentu, gdy dany węglowodanowy artykuł dostarczymy naszemu organizmowi. Jeżeli chodzi o te z niskim indeksem glikemicznym, są one dużo lepszym wyborem niż te odznaczające się indeksem wysokim.
Autor: implanty trójmiasto